Agyhullámaink tudományosan mérhetőek EEG (elektroenkefalográfia) készülékkel. Agyunk a nap folyamán az alábbi tartományok között váltakozik.

BÉTA

Ébrenlét – éberség, figyelem, aktív állapot, koncentráció

Agyhullámok: 15-40 Hz

ALFA

Ébrenlét- nyugodt, ellazult állapot, relaxáció.

Az agytevékenység lelassul, tudatunk kitágul. Itt nincs félelem, békét és jólétet érzünk. Ezt a hullámot használó technikák segítik kezelni a stresszt, javítják a probléma megoldó képességet és növelik a kreativitást.

Agyhullámok: 6-12 Hz

THÉTA

Intuíció, memória, kreativitás, vizualizáció. A mély meditáció állapota

Ahogy mélyebbre jutunk a relaxációban, elérjük a megfoghatatlan Théta állapotot, ahol az agytevékenység lelassul és már majdnem az alvás szintjére érünk, de még nem alszunk. A théta állapot gazdag képeket, inspirációt, és rég elfelejtett emlékeket hoz elő és megnöveli a fogékonyságot. Ez már a mély meditáció állapota. Az “áramlás” érzése, amikor az az érzésünk támadhat, hogy a testünk kiterjed a bőrünkön kívülre. A Théta a tudatalatti küszöbe. Fontos része a viselkedés megváltoztató programoknak.

Agyhullámok: 3,5-7 Hz

DELTA

Mély alvás, gyógyulás, passzív jelenlét.

A Delta hullámok bizonyos frekvenciái elősegítik a növekedési hormon előállítását, amely hormon felelős a gyógyulásért és regenerációért. Ezért van az, hogy az alvás, különösen a mély alvás, elősegíti a gyógyulási folyamatokat.

A megérzések is innen érkeznek.

Agyhullámok: 1,5-4 Hz

GAMMA

Megérzés, magas szintű tanulás, tiszta felfogóképesség

A gamma agyhullám a legmagasabb frekvenciájú, a tiszta felfogóképességhez és az öntudat állapotához kapcsolódik. Mostanában került a kutatók figyelmének középpontjába, régebben nem volt külön kategória rá, a béta agyhullámokhoz sorolták. Miért olyan különleges? A gamma hullámok felébredéskor és alvás közben a REM (gyors szemmozgás – rapid eye movement) állapotában vannak jelen. Ilyenkor magas szintű észlelés és információ feldolgozás történik, ezért pl. a gamma hullámokat tartalmazó hanganyagok kiválóan használhatók az agyteljesítményünk, valamint fizikai erőnlétünk fokozására.

Agyhullámok: 40 Hz –